Eerste vervolgopleiding “Inzet in Nederland” voor Duitse Notfallsanitäter

In de week van 24 oktober hebben de eerste 12 Duitse Notfallsanitäter uit Kreis Borken de nieuwe vervolgopleiding voor de grensoverschrijdende inzet in Nederland succesvol afgerond. De bijscholing is onder leiding van de Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie in het kader van het PREpare-project ontwikkeld, om de Duitse Notfallsanitäter optimaal op een inzet in Nederland voor te bereiden. Na afloop van de bijscholing was een persmoment georganiseerd. Aan zowel de Duitse als ook de Nederlandse kant was er grote media-aandacht voor de nieuwe mogelijkheden.

Inzet in Oost-Achterhoek
In noodsituaties in Oost-Achterhoek, waar de Nederlandse ambulancedienst niet op tijd ter plekke kan zijn, kan de Nederlandse meldkamer vanaf 2017 hulp inroepen bij de Duitse collega’s. De spoedzorg in de grensregio zal op die manier verder verbeteren.

Praktische oefeningen
Tijdens de cursus is aandacht besteed aan systeemverschillen, taaltraining, juridische aspecten en communicatie. Belangrijk onderdeel van de bijscholing was een aantal praktische casestudies, waar de inzet bij de Nederlandse patient werd geoefend. Medewerkers van de Nederlandse ambulancedienst Ambulance Oost en Witte Kruis waren hiervoor uitgenodigd, om de oefeningen zo authentiek en praktijkgericht mogelijk te maken. De deelnemers waren erg positief. Met name de directe uitwisseling met de Nederlandse collegas werd als nuttig en waardevol ervaren.

Hoe gaat het verder?
In 2017 en 2018 zullen in het kader van het project nog meer vervolgopleidingen plaatsvinden, met als doel rond 40 Notfallsanitäter in Kreis Borken bij te scholen op grensoverschrijdend werken in de Euregio. De eerste ambulances zullen naar verwachting in 2017 de grens overgaan.

Meer info