Grensoverschrijdende acute zorg in Noordoost-Twente

Grensoverschrijdende acute zorg in Noordoost-Twente met ondertekening samenwerkingsafspraken forse stap dichterbij.

De acute zorg voor patiënten met verdenking op beroerte of met verwonding aan armen en/of benen, uit de directe grensgemeentes in Noordoost-Twente, is met de ondertekening van samenwerkingsafspraken met de EUREGIO-KLINIK in Nordhorn, een forse stap dichterbij gekomen. 

Naast Ambulance Oost, Medisch Spectrum Twente en zorgverzekeraar Menzis waren de Huisartsengroep Dinkelland, Bureau Acute Zorg Euregio, Landkreis Graftschaft Bentheim en vertegenwoordigers van de EUREGIO-KLINIK bij de ondertekening in de EUREGIO-KLINIK in Nordhorn aanwezig.

Deze afspraken maken het mogelijk dat vanaf 1 juli 2015 patiënten uit het grensgebied met verdenking op beroerte of met verwonding aan ledematen in een spoedgeval ook naar de EUREGIO-KLINIK kunnen worden verwezen omdat de KLINIK dichterbij ligt dan de Nederlandse ziekenhuizen ZGT of MST. En in een noodgeval telt iedere minuut. De samenwerkingsafspraken regelen hoe de procedures in de grensoverschrijdende samenwerking lopen, onder andere op het gebied van patiëntenoverdracht en vergoeding van kosten.

De grensoverschrijdende samenwerking tussen Noordoost-Twente en Nordhorn wordt voor een jaar door een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van de bovengenoemde organisaties, strak begeleid en geëvalueerd.  

Cees Schenkveld, manager van het Bureau Acute Zorg Euregio is blij met deze afspraken. ,,Nu alle belemmeringen ten aanzien van grensoverschrijdende samenwerking  zijn weggenomen, is deze nieuwe Euregionale samenwerking in de regio Noordoost-Twente een grote stap op weg naar nog betere zorg.”

Vertegenwoordigers van de werkgroep “Grensoverschrijdende Acute Zorg Noordoost-Twente” bij de ondertekening van de samenwerkingsafspraken op 24 juni 2015 in de EUREGIO-KLINIK ter Nordhorn: v.l.n.r.: Astrid van Tilborgh, Ambulance Oost; Dr. Andreas Bongartz, EUREGIO-KLINIK; Erwin de Kovel, Medisch Spectrum Twente; Thomas Heinrich, Landkreis Grafschaft Bentheim; Dr. Jochen Hermeling, Huisartsengroep Dinkelland; Jürgen Thau, EUREGIO-KLINIK; Friedrich Kethorn, Landrat Grafschaft Bentheim, Cees Schenkeveld, Bureau Acute Zorg Euregio; Ria Stegehuis, MENZIS

RTV Oost opnames van de grensoverschrijdende acute zorg in Noordoost-Twente.