Grensoverschrijdende spoedzorg

Persconferentie Thema: ‘’Grensoverschrijdende spoedzorg“
Wanneer: donderdag, 27 oktober 2016
Waar: Feuerwehr- und Rettungsakademie Bocholt (FRB), Kaiser-Wilhelm-Straße 77, D-46395 Bocholt
Aanvang: 11 uur

Markt in Dinxperlo. Een man grijpt zich naar de borst en zakt in elkaar. Hij heeft een hartaanval en heeft snel hulp nodig. Mogelijk is een medewerker van de Duitse spoedzorg als eerste ter plekke. Waarop moet hij letten?
Mega-event “Zwarte Cross” in Lievelde. 100.000 bezoekers. Er gebeurt een groot ongeluk met tientallen gewonden. Chaos. Duitse hulpverleners ondersteunen de Nederlandse spoedzorg. Waarop moeten ze inspelen?
Bij de Feuerwehr- und Rettungsakademie Bochholt (academie voor brandweer en redding in Bocholt) is een bijscholing ontwikkeld, om medewerkers van de spoedzorg voor bovengenoemde situaties voor te bereiden. Op 27 oktober geven deskundigen uitleg over betekenis en inhoud van dit traject.
Deze bijscholing is deel van een door de Europese Unie ondersteund INTERREG-project met de titel “PREpare” (“Pilot Region for Cross-border Emergency Care and Crisis Preparedness in the EUREGIO”). Doel van dit project is het verbeteren van de spoedzorg in het Nederlands-Duitse grensgebied door grensoverschrijdende samenwerking. Meer ínformatie vindt u op www.spoedzorgzondergrenzen.nl.

Wie zijn er op 27-10 in Bocholt aanwezig?
-          Projectleider Cees Schenkeveld, Bureau Acute Zorg Euregio (BAZE), Enschede (Netwerkorganisatie die een leidend-coördinerende rol in de spoedzorg van de Euregio inneemt)
-          Dr. Ralph de Wit, traumachirurg, Medisch manager Bureau Acute Zorg Euregio
-          Thomas Deckers, leider van de brandweer Bocholt
-          Jörg Telaar, adjunct-leider van de brandweer Bocholt
-          Hanjo Groetschel, medische leider van de FRB
-          Leden van de Brandweer Bocholt en het Deutsche Rote Kreuz (DRK) welke de bijscholing op die dag afsluiten

De deelnemers hopen op berichtgeving in uw medium.
Heeft u vragen? Contact: Elisa Boekhorst, project PREpare / beleidsmedewerker BAZE, tel. 053-487 71 39, e.boekhorst@acutezorgeuregio.nl

Over FRB:
De Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bochholt (FRB) is sinds juli 2013 een erkende vakschool voor de reddingsdienst. 
Informatie: http://www.bocholt.de/rathaus/feuerwehr/feuerwehr-und-rettungsdienstakad...

Over het project PREpare:
Acute Zorg Euregio werkt in het PREpare-project samen met de Veiligheidsregio‘s Twente, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland, de Landkreis Grafschaft Bentheim, de Kreis Borken, de Feuerwehr- und Rettungsdienstakademie Bocholt, de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) Twente en de EUREGIO.
Het project wordt in het kader van het INTERREG V A-programma Deutschland-Nederland gesubsidieerd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO), de provincies Gelderland en Overijssel, de Staatskanzlei Niedersachsen, het Wirtschaftsministerium NRW, het Ministerie van Veiligheid en Justitie en zorgverzekeraar Menzis.