Het 66e Traumaoverleg Euregio

Traumaoverleg Euregio

De orthopedisch chirurgen van Medisch Spectrum Twente stonden garant voor het programma van het 66e Traumaoverleg Euregio van 6 september jl. met als titel “De schouders eronder!”

Na de inloop, met soep en broodjes, introduceerde ‘dagvoorzitter’ orthopedisch chirurg Jorm Nellensteijn de respectievelijke sprekers van deze avond.
Traumachirurg Ralph de Wit en orthopedisch chirurg Rob Aries lieten aan de hand van diverse beelden zien wat de verschillen -én voor- en nadelen- zijn tussen osteosynthese resp. schouderprothese bij proximale humerusfractuur. 

Ortopedisch chirurg Eric Raven van het Gelre Ziekenhuis in Apeldoorn presenteerde nieuwe technieken, zoals de omgekeerde schouderprothese, die hij als eerste in Nederland gebruikte. “Toch hoef je niet altijd te opereren”, zegt Eric Raven, “Als je je verdiept in de patiënt, zie je vaak een relatie tussen bewegingspatroon en klacht”.

Na de pauze nodigde SEH-arts Rein IJmker de deelnemers uit op interactieve wijze de verschillende repositietechnieken te tonen. Wat is de beste techniek en hoe voer je die uit? Take home message: er is niet één specifieke techniek de beste, dus zorg dat je een aantal technieken toe kunt passen! 

Orthopedisch chirurg Lonneke Govaerts sloot de bijeenkomst af met haar presentatie over diagnostiek en behandeling van schouderluxatie, met hierin een paar ‘schokkende’ filmpjes.

Na afloop kon er, onder het genot van een hapje en een drankje, over de boeiende presentaties worden nagepraat.

Het traumaoverleg Euregio wordt mede mogelijk gemaakt door De Puy Synthes, Stryker en Zimmer Biomet.

Foto's van deze avond treft u hier.